”Demokratiets Dag” har besøgt - og besøger - Thisted

THISTED: Unge på landets erhvervsuddannelser er i fare for at blive koblet af demokratiet.

De oplever større utryghed, manglende tillid til politikerne, og få af dem ville, stemme hvis der var valg i morgen.

Derfor har Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) og Fagbevægelsens Hovedorganisation for nyligt Demokratiets Dag for 50 elever på FGU Nordvest i Thisted.

Derudover afholdes der Demokratiets Dag igen for ca. 25 elever på SOSU Thisted 2. oktober og for ca. 150 elever på EUC Nordvest 19. oktober.

Dagen er med til at styrke elevernes politiske selvtillid og vække deres nysgerrighed på demokratiet.

- Alle unge har viden om og holdninger til samfundet, men desværre har en del unge en oplevelse af, at de ikke har noget at byde på i debatten. Igennem Demokratiets Dag har eleverne fået mulighed for at diskutere retningen for samfundet med udgangspunkt i deres egne interesser samt erfaringer og oplevet, at deres holdninger betyder noget, siger Chris Borup Preuss, formand for DUF.

Demokratiets Dag er et arrangement målrettet erhvervsskole- og FGU-elever.

Den sætter fokus på politisk debat og på den demokratiske samtale.

På dagen møder eleverne andre unge, som er politisk aktive, og de fik mulighed for selv at diskutere og udvikle deres holdninger.

Idéen er at bringe politik helt ind i klasselokalet for på den måde at mindske afstanden mellem politikere og elever.

Mens den generelle valgdeltagelse for unge førstegangsvælgere stiger, halter de unge på erhvervsskolerne stadig efter.

Det viser en undersøgelse fra Københavns Universitet. Denne viser blandt andet at valgdeltagelsen blandt unge på erhvervsskolerne ved folketingsvalget i 2019 var 16,2 procentpoint lavere end hos deres jævnaldrende på gymnasierne.

- Det er helt tydeligt, at der er en mangel på demokratisk selvtillid blandt erhvervsskoleeleverne, og det er en kæmpe udfordring. Det er en udfordring, at de deltager mindre i demokratiet, og ikke oplever, at de har mulighed for at få indflydelse. Men vi kan også se, at der sker en positiv udvikling - og den skal og må vi kæmpe for fortsætter, siger Chris Borup Preuss.

Demokratiets dag har siden 2017 besøgt mere end 175 FGU-institutioner erhvervs- og produktionsskoler og været i kontakt med over 16.000 erhvervs- og produktionsskoleelever.

Målet for 2020 er at besøge ca. 50 erhvervsskoler og FGU-institutioner og nå ud til ca. 5000 elever.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...