Rotary og golfklubben hilste børnene velkommen

HURUP: Onsdag i sidste uge præcis kl. 9.30 rullede en stor bus fra Hviderusland ind på parkeringspladsen ved Sydthy Golfklub.

Årsagen var, at den danske Tjernobyl-forening har 35 børn på ferie i Danmark og boende ved Bulbjerg. Formanden for Tjernobyl-foreningen, Ruth Andersen, fortæller, at alle børnene har en skade forårsaget af en ulykke, der indtraf lørdag den 26. april 1986 på Tjernobyl-atomkraftværket i Ukraine i det daværende Sovjetunionen.

Ved ulykken, der regnes som den værste i atomkraftens historie, eksploderede reaktor nr. 4, og da reaktoren ikke var omgivet af en indkapsling (en solid beton- eller stålindkapsling som en ”sidste barriere”, hvis noget skulle gå galt i selve reaktoren), sendte eksplosionen en sky af radioaktivt materiale ud i atmosfæren. Dette materiale drev med vind og nedbør ud over dele af det vestlige Sovjetunionen, Europa, Skandinavien og helt til det østlige USA. Store dele af Hviderusland, Rusland og Ukraine blev slemt forurenet, og 336.000 mennesker måtte evakueres og genhuses andre steder.

Børnene som pt. er i Danmark var selvfølgelig ikke født på det tidspunkt, men det har forfulgt generationerne gennem tiden og vil fortsætte og er arvelig. Alle børnene har en skade som atomulykken er skyld i og skaderne vil på et eller andet tidspunkt komme til udbrud. Indbyggerne i Hviderusland er fattige og der er ikke mulighed for at få den rette hjælp til dem der er ramt af ulykken - det gælder bl.a. hjælp af læger og hospitaler.

Skal man have hjælp på et hospital skal patienterne selv komme med alt der skal bruges. Ved bl.a. en operation skal patienterne selv komme med så almindelige ting som gummihandsker som kirurgen skal bruge. Man har ikke midlerne til det i Hviderusland.

Arrangementet kom tilfældig på plads ved at Børge Larsen som er medlem af Sydthy Rotary Klub kom i kontakt med Tjernobylforeningens formand Ruth Andersen, hvor man havde engageret hende til at holde et foredrag om foreningens arbejde.

De kom til at snakke sammen og Ruth Andersen lagde ikke skjul på at de bestemt kunne have interesse for at børnene fra Hviderusland fik en dag på Sydthy Golfklub.

Børge Larsen forelagde det for bestyrelsen i golfklubben og de var med på ideen med det samme.

Sydthy Golfklub er en rigtig go’ forening som har været vært og primus motor for flere arrangementer og hvis det er en opgave de kan løfte så er de altid klar til at yde en hjælpende hånd. Da Børge Larsen havde fået grønt lys for arrangementet tog han straks kontakt til Ruth Andersen og aftalen kom på plads, til glæde for både Tjernobylforeningen og ikke mindst Sydthy Golfklub. Børge er en ildsjæl og han har tilrettelagt hele arrangementet, og det er andet år Tjernobylforeningen besøger Sydthy Golfklub.

Da børnene ankom, blev de alle budt velkommen i døren af Børge Larsen.

Herefter blev de inviteret indenfor i klubhuset, hvor der blev budt på frugt og saftevand og lækkert brød. Så blev ordet givet til præsidenten for Sydthy Rotary Klub, Lene Hougs som bød alle velkommen. Ved sin side havde hun den 15- årige Krill som tolk.

Krill taler både russisk og dansk. Hans mor er russer og faderen er hollænder. De bosatte sig for få år siden i Danmark.

Rotarys valgsprog er ”Tjen andre” og det gør de bestemt. Lene Haugs fortalte om hvad der skulle ske og alle børnene var virkelig forventningsfulde og glade.

Efter modtagelsen og børnene fik smagt på lækkerierne var det tid til at dele børnene op i hold og så gik turen ud på golfbanen. Det var første gang børnene kom i kontakt med en golfbane - og som der blev sagt - sikkert også sidste gang.

Der er faktisk ingen golfbaner i Hviderusland. Et sådant arrangement koster jo ressourcer og det har flere sponsorer været behjælpelig med at dække.

Det har bl.a. Finn Borre Andersen, indehaver af firmaet Sikker Rådgivning sammen med Sydthy Elektro været behjælpelig med. De donerede flotte lækre strikhuer til hvert af børnene, Rema 1000 i Hurup donerede alt frugt til dagen og EDC-mæglerne med en flot fodbold til hvert af børnene.

Efter at alle havde været på banen var klokken blevet 12.30 og så stod der spisning på programmet, hvor maden kom fra Hotel Thinggaard. Kl. 14.30 sluttede besøget på golfbanen og alle drog afsted mod Bulbjerg, hvor de er indlogeret - mætte af dejlige oplevelser og go’ mad.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...