Huset er ved at få nyt tag - med hjælp fra "hr. Stroh"

HURUP: Det trodser ens opfattelse af holdbart tag. For hvad kan spinkle strå mod tagsten og cementbølgeplader. Men stråtag er faktisk ikke kun tæt - det er holdbart og miljøvenligt. Og så er det smukt.

Birgit Liltoft, Hurup er glad for sit stråtag. I løbet af ugen blev en stor del af taget på huset på Brandsholmvej 7 fornyet med 300 kvadratmeter strå i en halv meters tykkelse.

- Mit hus er fra 1886, og det har ikke altid haft stråtag. Engang har der været både pandeplader og og tagpap på. Men i 1960 valgte man at lægge stråtag på. Det er jeg glad for siger Birgit Liltoft. For stråtag er ikke kun smukt at se på. Det indrammer huset på en helt særlig måde, og så er det perfekt til at holde varmen nede om sommeren og oppe om vinteren, lyder det fra Birgit.

Denne etape af husets tag, blev lagt på af tækkemand Per "Stroh" Ringgard fra Boddum. Og det var ikke tilfældigt, at det blev Per der fik lov at lægge stråene på Birgits hovedhus. For det var nemlig Pers morfar Johansen Jensen, tækkemand i Sønderhå, der lagde taget i 1960.

I dag er der fire tækkemænd i Thy. Og der er nok at lave for tækkemanden fra Boddum.

- Der er heldigvis mange der stadig har stråtag og fortsætter med at have det - med god grund. Nogle husejere vender også tilbage til strå på taget. Det har været brugt af os mennesker i tusinde af år. Det holder i 30-50 år, er tæt, og koster ikke væsentligt mere end almindeligt tag. Og så er det også vigtigt at nævne at stråtag er et bæredygtigt produkt. Det gror vildt i naturen, er CO2 neutralt og og i bortskaffelse. For et gammelt stråtag kan formuldes og komposteres, siger Per "Stroh".

Det tager en uges arbejde at lægge et nyt stråtag med skrå "valm-gavle" og lyngris fra Hjerl Hede på rygningen. Stråene kan være høstet i Danmark. Men i dag kommer de største mængder strå fra udlandet.

Stråene er 150-180 cm. lange.

Birgi Liltoft går dagligt og nyder håndværkernes arbejde, som udføres næsten som i gamle dage. - Når taget er lagt, så har jeg tag i retten af min tid, siger hun.

Og tækkemanden Per Ringgard er på vej til de næste tækkejobs i Dover, Lyngby og Vejlby Klit.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...