Politikeren fortalte om sit liv

HURUP: Sydthy-Thyholm Seniorklub har ry for at engagere kendte personer til at holde foredrag, og det skete også mandag 7. januar, da de havde besøg af tidligere forsvarsminister Søren Gade i uddannelsescentret i Hurup.

Søren Gade startede med at fortælle om sin opvækst i Holstebro hvor han opvoksede i en jævn og almindelig familie. Hans far var bl.a. automobilforhandler og moderen, som kom fra en kristen familie, var sygeplejerske.

Under Sørens opvækst blev forældrene skilt.

Efter nogle år mødte hans mor en ny mand, Poul, som for Søren var som en far for ham.

Bedre stedfar kunne jeg ikke ønske mig, sagde Søren Gade. Søren gik i folkeskolen og derefter på gymnasiet, hvor han startede med at være politisk ”på vagt”! Han startede allerede som 15-16 årig i Venstres Ungdom (VU).

Derudover var han spejder.

Han lagde ikke skjul på at han godt kunne li’ at der var retningslinjer og at man gjorde hvad der blev sagt.

Da han havde alderen til det søgte han ind hos forsvaret som reserveofficer. Her blev han nr. 1 på sergentskolen.

Samtidig blev han valgt til byrådet, hvorefter Holstebrokredsens Venstre opfordrede ham til at opstille til folketinget.

Efter at Søren Gade blev valgt til folketinget gik der nogle år hvor han ikke syntes han fik nogen indflydelse og en dag hvor han sad og fik en snak med daværende forsvarsminister Svend Aage Jensby oplyste Søren Gade at han ville stoppe i folketinget og ikke opstille ved næste valg. Søren Gade var før sin indtræden i folketinget blevet uddannet økonom og mente han kunne gøre mere gavn indenfor sit fag end på Christiansborg.

Samme aften da Søren gade kom til sit hjem i Holstebro ringede telefonen, hvor han fik at vide at han skulle ringe til statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Statsministeren bad ham overtage forsvarsministerposten efter Svend Aage Jensby, som samme dag havde ønsket at stoppe på posten. Søren Gade drøftede situationen med sin kone Helle og selvom hun syntes det var en dårlig ide’ sagde Søren Gade ja til ministerposten. Som Søren Gade sagde, så vil han gerne se den person som siger nej til en ministerpost og ikke mindst opfordret af statsministeren, så svaret blev et ja tak! Det var jo noget af et ansvar, og ikke mindst helt nyt og uvant.

Han skulle jo bl.a. med Anders Fogh til Dronningen, men har man sagt A må man også sige B, og Søren Gade tog sit ansvar alvorlig.

Han fortalte at han VILLE besøge alle de udsendte soldater lige meget hvor i verden de gjorde tjeneste, om det var Iran, Kosovo, Afghanistan eller et helt andet sted i verden så fik de besøg af forsvarsministeren. Det mente han at han skyldte de personer der tilbragte tiden derude, og det har han aldrig fortrudt. Under sin tid som forsvarsminister var der mange ting der forpligtede. Bl.a. deltog både han og hans kone Helle i Kronprins Frederik og Kronprinsesse Marys bryllup. På et tidspunkt hvor Søren Gade var i udlandet ringede hans telefon. Han undrede sig over at hans kone Helle ringede. Det plejede hun ikke under sådanne ting. Her fortalte Helle at hun havde været hos lægen og hun havde fået konstateret kræft, og vi ved jo alle at efter alle forsøg på at gøre hende rask døde hun og han stod alene med to piger i teenageralderen.

Det blev en hård tid for Søren Gade. Både sin kones død - at skulle være der for to døtre og samtidig havde han ønsket at deltage i alle begravelserne af de udsendte danske soldater som havde mistet livet i de krigshærgede lande, hvor tallet var over 30. Det er klart at sådanne ting er noget der påvirker en person og en dag kom begge hans piger og bad om en samtale med ham, hvor de ønskede at nu måtte han til at skrue ned eller helt stoppe.

Det syntes Søren Gade var en god ide. Herefter fik job som administrerende direktør i Landbrug og Fødevarer, som han besad indtil september 2014.

1. maj 2015 gjorde Søren Gade comeback i dansk politik, da han på ny blev medlem af Folketinget, valgt i Aalborg Vest-kredsen. Og i fjor meddelte han, at han stiller op ved det kommende valg til EU Parlamentet, der finder sted i maj i år.

Søren Gade er en fantastisk fortæller og samtidig en virkelig gemytlig person som i sine beretninger samtidig flettede sjove historier og jokes ind i foredraget som 160 personer havde løst billet til.

:/Hans.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...