En rigtig Københavnerbegivenhed rykker vestpå

THY-HANNÆS: Den populære kunstbegivenhed SMK Fridays rykker for første gang fra hovedstaden til Thy og sætter her fokus på kunsten, naturen og lokalområdet. Det sker 7.- 8. juni på Doverodde Købmandsgaard.

Skab et kunstværk med Thys natur, oplev en svævende danseperformance, og vær med til at omdanne Thys planteliv til en livekoncert.

Siden 2013 har SMK – Statens Museum for Kunst – flere gange årligt slået dørene op til kulturbegivenheden SMK Fridays. Her har gæsterne kunnet opleve kunsten fra nye vinkler gennem koncerter, performances, art talks og kreative workshops.

Hidtil har det primært været SMK’s museumsbygning i København, der har dannet rammerne for begivenheden. Men nu rykker arrangementet for første gang vest for Storebælt – nærmere betegnet til Doverodde Købmandsgård i Thy.

Her arbejder SMK i øjeblikket på at rejse penge til en ombygning af den gamle købmandsgård, som skal blive til en filial af SMK.

- Som hele Danmarks kunstmuseum skal SMK også være et synligt og tilgængeligt kunstmuseum langt fra København. Vi glæder os derfor meget til at lave en SMK Fridays på Doverodde Købmandsgård i Thy og i samarbejde med gode lokale kræfter og publikum at vise, hvad et nationalgalleri kan bruges til i dag – og hvordan det kan se ud i fremtiden, siger Mikkel Bogh, der er direktør på SMK.

SMK Fridays i Thy bliver afholdt fredag 7. juni og lørdag 8. juni 2019.

Det overordnede tema for de to dage er ”kunst og natur” – med særligt fokus på lokalområdet i og omkring Thy.

SMK Fridays i Thy er gratis, og programmet byder på aktiviteter for alle aldersgrupper.

På ydersiden af en 37 meter høj silo fremfører danseren Rebecca Seward fra Sparrow Dance for eksempel en vertikal danseperformance, og ved bålet læser skuespiller Sigurd Holmen le Dous op fra guldaldermaleren Martinus Rørbyes dagbøger, som han skrev, dengang han besøgte Thy i 1830.

Kunstnerne Bo Thorning og Valdemar Thomas Kristensen kommer også på besøg og hjælper gæsterne med at omdanne Thys planteliv til musik via små elektroder. Herefter giver de deres bud på lyden af Thy og spiller en koncert baseret på de lokale planter.

For både børn og voksne er der desuden mulighed for at besøge det kreative værksted, teste fantasien og forestillingsevnerne med blindtegning, lave snobrød ved bålet og være med til at skabe et stort fællesværk af materialer, som man – med hjælp fra lokale natur- og friluftsvejledere – finder både til lands og til vands omkring Doverodde Købmandsgård.

Derudover bliver der i løbet af de to dage afholdt talks, samtalesaloner og oplæg om kunst, natur og samspillet mellem disse.

Der bliver gratis adgang til den nuværende installation Landskabninger, som er udviklet af den danske kunstner Nana Francisca Schottländer.

Hun optræder med to liveperformances, og der er også mulighed for at få en guidet introduktion til installationen.

SMK Fridays er støttet af Bikubenfonden.

Af Ole Iversen

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...