Karsten Klitø Fritzner fylder 80 år - og så er det slut med frugt fra Boddum

BODDUM: Frugtplantagen Gravenhøj Frugt i Boddum synger på sidste vers.

I disse dage er Karsten Klitø Fritzner i gang med beskærersaksen for sidste gang. Den vigtige beskæring af frugttræerne skal sikre årets udbytte af frugt, som bliver den sidste regulære sæson i frugthaven.

- Jeg er nået der til, at tiden er kommet at stoppe. Jeg er jo blevet en ældre mand. Jeg fylder 80 den 22. marts og orker ikke så meget mere. Kræfterne og lysten til at vedholde over 1100 forskellige frugttræer over tre hektar, er ikke længere hvad den den har været.

- Nu klipper jeg i år. Der vil nok også være pluk-selv-frugt i 2020, selv om der ikke bliver beskåret. Men nok i knap så store mængder. Men så er det også slut. Efter den tid er det op til mine børn, hvad der så skal ske. De har vist ikke tænkt sig at blive frugtavlere. Jeg regner med at træerne bliver fældet, lyder det fra Karsten Klitø Fritzner, der er vokset op med frugtavl.

Dermed er det snart slut med at finde friskplukket frugt i udvalgte supermarkeder fra Gravenhøj og specialiteter på flaske lavet af saften fra Sydthy.

Det er også snart sidste år at familier og børnehaver har fornøjelige timer mellem søde æbler, saftige blommer, kirsebær og pærer i den lune sydvendte frugthave skråningerne ned mod Skibsted Fjord.

- Det er da vemodigt, ikke længere at have børn og familier der myldrer rundt i frugthaven. Den har jo altid været et sted hvor man var velkommen. Man må spise alt det frugt man vil. Man behøvede ikke købe noget - man må gerne. Endda selv lægge pengene, hvis jeg ikke er hjemme, siger Karsten Klitø, der i 2019 har 700 æbletræer, 220 pæretræer, 135 blommetræer, 35 kirsebær/moreltræer og 40 syltekirkebærtræer.

Karsten Klitø Fritzner stopper ikke med at avle.

Han har en passion for vindyrkning, og har gennem årene afprøvet ikke færre end 198 forskellige vinsorter på Gravenhøj. Nu skal tiden bruges på at passe de godt 2000 vinstokke nederst i frugthaven.

Han håber i øvrigt at der er nogen der vil avle selvpluk frugt et sted i Thy.

- For der kan sagtens avles masser af lækker eftertragtet frugt i Thy. Det har jeg da bevist. Se bare i 2018 som blev det bedste frugter nogensinde. Men det kræver to ting: sydvendte jorder og masser af læ - ellers går den ikke, lyder slutreplikken frugtavleren.

Frugtsæsonen 2019 i Gravenhøj Frugtplantage begynder sandsynligvis, allerede midt i juli med den første æblesort ”Geneva Early”.

Ellers er sæsonen fra 1. august til efterårsferien.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...