Museum Thy vil sikre sig, før man nedtog løven i Jernbanegade i forbindelse med reparationer

THISTED: Det var en noget utraditionel scanningsopgave, som Søren Kvejborg fra Kvejborg Aps lørdag 21. september udførte for Museum Thy.

Den store løvefigur ved Jernbanegade 6 og trappen op til den gamle kirkegård, har set bedre dage. Tidens tand har været hård ved den, og da muren, den står på, skal repareres, bliver museet nødt til at tage den store løvefigur ned.

En gammel skrøbelig cementskulptur kan det imidlertid være risikabelt at flytte på, hvorfor museet har besluttet at få 3D-scannet skulpturen. Selv hvis det værste skulle ske, kan en ny afstøbning laves - så den store løve kan komme på plads igen efter reparationen af murværket.

For Søren Kvejborg fra Kvejborg Aps var det en opgave af de mere specielle:

- Vi laver mest scanninger for industrien. Men det er da hyggeligt at (museumsleder, red.) Jytte Nielsen fra museet ringede til mig. Og det er da sjovt, at vores moderne teknologi kan bruges, når det gælder gamle ting i museumssammenhæng, siger Søren Kvejborg.

Scanningen tog et par timer, og nu har museet en fil liggende med alle løvens detaljer. Den fil kan benyttes til skabelsen af en ny løve, om det skulle blive nødvendigt. Bl.a. kan der laves en fuldstændig præcis støbeform, siger Søren Kvejborg.

Den store løve blev oprindelig støbt i 1890 af daværende bankdirektør for Thisted Bank Chr. Vestergaard, der havde cementskulpturer som hobby.

Fra sin høje placering har den store løve vogtet over pengene og holdt øje med de forbipasserende i 129 år. I Asylgade ligger lillebroren -den lille løve - der efter sigende skulle vogte over pengekassen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...