Dog anbefales man at skylle sig hurtigt af, hvis man har været en tur i det grumsede vand

THY-MORS: Man har siden starten af juni kunnet observere rødt vand i Limfjorden. Dette har gjort, at nogle vandsportsklubberne i Thisted Bredning har været nød til at slå alarm, da man på daværende tidspunkt ikke vidste, hvad algerne i vandet indeholdt.

De røde alger i Limfjorden vakte så meget postyr, at nogle klubber rundt om Limfjorden måtte advare medlemmerne mod at bade i det orange-brune vand. bl.a. skrev Thisted Ro- og Kajakklub (TRKK) i en meddelelse på deres officielle facebookside: ”Vandet ved roklubben har siden torsdag været rødlig og er det stadig. Vi ved ikke, hvilken alge der er tale om, men for din egen skyld: Lad være med at bade i vandet ved roklubben.”

Vandet blev så undersøgt af Miljø- og Fødevareministeriet, som efter et par vandanalyser kunne konstatere, at der blot var tale om en furealge ved navn noctiluca, som ikke er giftig. Thisted Kommune slap dog billigt, fortæller Miljøstyrelsen:

- Esbjerg Kommune melder om massive forekomster af okkerfarvede opskylninger fra Fanø i syd og nordpå på en 10 kilometer lang strækning. Nogle steder er mængden så massiv, at det dæmper bølgerne. Miljøstyrelsen har analyseret vandprøver og kan fastslå, at opskyllet skyldes flagellaten noctiluca scintillans.

Den lille alge er som sagt ikke giftig, dog udløser den naturfænomenet morild. Det er et fænomen, hvor algerne i vandet bliver stresset og udskiller et blåt lys. Dette kan ske, når man f.eks. kaster en sten i vandet eller sejler forbi i båd eller kajak. Morild fungerer også som en selvforsvarsmekanisme for de små alger, da morild i store mængder kan være skræmmende for både mennesker og for mange havpattedyr.

Noctiluca scintillans og kiselalgen guinardia flaccida producerer ikke giftstoffer. Man skal dog være opmærksom på, at der ved masseforekomster og sammenskyl af plankton kan være mange bakterier i vandet. På dette grundlag foreslår Naturstyrelsen, at man hurtigt skyller sig af efter en tur i det grumsede vand.

Fænomenet med noctiluca scintillans algen ses ofte i Nordsøen i sommermånederne, hvor algerne stortrives i det forholdsvis varme vand.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...