I Jammerbugten kan man opleve en helt særlig og frodig dal - Fosdalen byder på et unikt stykke natur

HANHERRED: Regnskov i Nordjylland. Blot tre og en halv kilometer fra Vesterhavet. Det lyder næsten ikke til at tro, hvis man da ikke har gået sig i en tur i Fosdalen.

Mellem Hjortdal og Tranum, blot nogle kilometer fra Slettestrand, ligger denne perle. Et unikt stykke natur skabt af regnvand, som gennem tusindvis af år har skåret dale gennem Lien.

Fosdalen er nok den mest kendte, men der er omkring 15 dale i området.

Det fortæller naturvejleder Svend Møller Nielsen, som har været leder af Naturcenter Fosdalen siden 1997. Han forklarer også, hvad en li er:

- En li er en græsklædt skråning. Denne er næsten 70 meter høj, og er dannet for 5-8000 år siden. Dengang nåede Stenalderhavet helt ind til foden af skrænten, som er Danmarks største indlandsskrænt. I dag er der omkring 3,5 kilometer fra Lien ud til Jammerbugten.

Lydene i dalen

Svend Møller Nielsen guider os gennem Fosdalen og det omkringliggende højdedrag.

En tur han selv har gået utallige gange, men som stadig begejstrer.

Det mærkes tydeligt, når han fortæller om den meget specielle natur, floraen og dyrelivet.

Den stille rislen fra den lille bæk, som løber i bunden af dalen, giver en meditativ følelse af ro.

Drejer man ørene lidt opad høres lyden af Stor Flagspætte. Dem er der mange af her, og det er midt i yngletiden. Ungerne råber på mad, og adskillige ældre træer er godt og grundigt gennemhullede.

Lyset changerer i et bredt spektrum af grønne farver, og når vi indledningsvis påstod, at der var regnskov i Nordjylland, så er det ikke ved siden af.

- En tempereret regnskov er som beskrivelse af vegetationen i Fosdalen, og også nogle af de omkringliggende dale, videnskabeligt set meget tæt på korrekt, fortæller Svend Møller Nielsen, mens han lader os smage et blad fra Vandkarsen, som vokser lige op ad bækken.

Den er god nok. Det smager af karse, men noget kun kraftigere.

Yndet udflugtsmål

Langs de stejle skråninger i Fosdalen vokser et væld af bregner.

En armé af forskellige blomster og en del arter løvtræer. Her er både ahorn, birk, bøg, eg og hasselbuske. Og sikkert flere.

Dalen er et yndet udflugtsmål, og der er lavet gangbroer gennem det meste af den. De blev udskiftet for omkring tre år siden og er behagelige at gå på, så man kan nyde naturen i god ro og orden.

Få steder er der dog ret mudret på stien, og det får folk til at kravle forbi på skrænterne ved siden af.

Selve dalen er kun en lille kilometer, og når man kommer til enden - i hvert fald hvis man har startet sin gåtur fra den nordlige indgang, møder man en sten med indskriften Vor Frue Kilde.

Her omkring springer bækken fra, og frem til slutningen af 1500-tallet blev helligkilden besøgt af syge fra nær og fjern på Maria Bebudelsesdag på grund af dens efter sigende helbredende vand.

Fosdalen ejes i dag af staten. Den blev fredet helt tilbage i 1902, og det var en af landets allerførste fredninger.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...