Karsten Klitø Fritzner er ved at trappe ned, men pluk-selv-høsten er netop gået i gang

BODDUM: Frugtavlere over hele landet melder om en ødelagt sæson på grund af frosten i det tidlige forår. Men hos Thys eneste frugtavler i stor skala - Gravenhøj Frugtplantage i Boddum - er der masser af frugt og slet ingen frostskader. Nu er året pluk-selv-høst netop gået i gang.

En af de sidste sæsoner, lyder det fra nu 81-årige Karsten Klitø Fritzner, der har gearet ned i forhold til at holde den populære frugthaves mange forskellige frugttræer toptrimmet.

- I år er første år, hvor folk vil se utrimmede træer. Jeg har ikke længere kræfterne til at få træerne klippet. I år og næste år får træerne lov at vokse uden den vigtige beskæring, lyder det fra frugtmanden i Boddum.

Netop nu er det bla.a. Opal og Reine Claude-blommerne der tynger grenene. Men også de første æbler er plukmodne. Det gælder det saftige og smukke tidlige æble Geneva Early, der ud over sin smag også er kendt for sit delvis røde æblekød. Senere følger de sorter, som kræver længere modningstid: Philippe, Rød Ananas-æble, Discovery, Rød Ingrid Marie, Cox Orange, Elstar, Sunrise, Jonagored, Rød Belle Boscop. Sæsonen slutter først en gang sidst i oktober.

- Men selv om der ikke er klippet som før, er det nemt at komme til frugterne. Og der er nok af dem - og det vil der være de næste måneder, lyder det fra Karsten Klitø Fritzner, der fortsat arbejder på og håber, at en seriøs avler vil forpagte frugthaverne.

- For der kan sagtens avles masser af lækker eftertragtet frugt i Thy og dermed give en god forretning.

Som en konsekvens af, at Karsten Klitø Fritzner har gearet ned, er det ikke længere muligt at købe hans frugt i Thys butikker. Selv er han naturligvis lidt vemodig over, at livsværket synger på sidste vers:

- Men trods det, at er vemodigt, skal man være taknemmelig for alt det, man har nået, lyder det.

Ved selv-pluk på Gravenhøj kommer man bare. Og skulle Karsten Klitø Fritzner for en sjælden gangs skyld ikke være hjemme, så kan man ”selvafregne”, inden man kører derfra igen. Og traditionen med, at man må spise alt det, man vil, mens man plukker - den gælder stadig.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...