Bogen om kunstnerne i Doverodde og byens historie er nu udkommet og kan bestilles

DOVERODDE: Krista J. Søndergaard, som i dag bor i Bjerringbro, har trådt sine barnesko i Doverodde og er født i købmandsgården. Hendes far var Viggo J. Vestergaard var dengang direktør for og medejer af Doverodde Købmandsgård A/S.

Krista J. Søndergaard har i flere år interesseret sig for stedets historie, og hun har skrevet en bog, der primært handler om de kunstnere, der har besøgt og er blevet inspireret af sted, men også Doveroddes historie. Søndag 11. oktober blev bogen lanceret, og Krista Søndergaard signerede gerne, hvis man ønskede det.

Kl. 15 kunne man efter tilmelding møde op i det store pakhus ved købmandsgården, hvor Krista gav en spændende beretning om Doverodde, købmandsgården og hvem der gennem årene helt tilbage i 1800-tallet har ejet eller i hvert fald haft forbindelse eller tilknytning til købmandsgården. Hun fortalte også om tiden tilbage i både stenalder, bronzealder og vikingetiden, og vikinger har der været rigtig mange af ved Doverodde.

Før det blev købmandsgård var stedet en ladeplads. Hun berettede bl.a. om Anders Chr. Hundahl og ikke mindst Niels Lassen Thomsen der først i 1850’erne byggede Thys største pakhus, som stadig er at se ved Doverodde Købmandsgård. Han var en aktiv mand som også ejede eller havde part i syv skibe,men i 1859 gik han fallit. Han døde i 1900, og da havde han betalt alt, hvad han skyldte sine kreditorer.

Fra 1942 og frem til 1977 var købmandsgården ejet af et aktielskab med Viggo J. Vestergaard som direktør og medejer. Han døde i 1994. I 1977 blev købmandagården solgt til foderstoffirmaet Peder P. Hedegaard, som senere solgte til KFK. Efter et stykke tid lukkede KFK købmandsgården og flyttede aktiviteterne til andre steder. I dag er stedet atter blevet et attraktivt sted at komme, hvor der i hovedbygningen er restaurant, og i det smukke gamle pakhus holdes der udstillinger m.v. Statens Museum for Kunst bruger også pakhuset.

Efter beretningen i pakhuset var det blevet tid til byvandring. Her fortalte Krista Søndergaard om de forskellige bygninger i det hyggelige Fjordstræde, som går gennem hele byen. Her fik tilhørerne fortællinger om kendte personer og kunstnere, som har besøgt Doverodde. Her kan nævnes Knud Eel og Ellen Raadal. De levede iblandt os, fortalte Krista. Den gamle kro, som Esther og Viggo Vestergaard flyttede til efter salget af købmandsgården, fortalte Krista også om. Et hus, der forhen hed Fjordglimt og ligger meget højt i Fjordstræde, har Thit Jensen besøgt.

Efter byvandringen var det blevet tid til at Krista Søndergaard skulle lancere og signere sine bøger. Det foregik i restauranten, og mange havde bestilt bogen på forhånd. Herefter var der tapasbord til dem, som havde bestilt.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...