Tre skolekoncerter i Thisted, Hurup og Nykøbing samt offentlige koncerter i Nykøbing Kirke og Hurup Kirkecenter med sang, spil og fortælling

THY-MORS: 75-året for redningen af de fleste af de danske jøder er anledning, når Thy og Mors får besøg af Klezmerduo, som synger, spiller og fortæller i Nykøbing Mors Kirke mandag aften 8. oktober og i Hurup Kirkecenter tirsdag sen eftermiddag 9. oktober. Duoen består af Ann-Mai-Britt Fjord og Henrik Bredholt på hhv. harmonika og saxofon.

Historien om de tyske besættelsestroppers aktion mod de danske jøder og redning af ca. 98 pct. - ca. 7500 - af dem over Øresund til Sverige er vigtig, siger skole- og kirkekonsulent Svende Grøn, Barslev, fra de tre provstier i Thy og på Mors. Han arrangerer tre skolekoncerter med duoen i Thisted, Hurup og Nykøbing:

- Man kan i dag få den fornemmelse, at Danmark er et land, som man kun kan flygte til. Men historien lærer os, at det faktisk engang var nødvendigt at flygte fra vores land. Og mange danskere var villige til at hjælpe vores jødiske medborgere med at redde livet ved at sejle dem i sikkerhed i Sverige, siger han.

"Hvad skulle jeg ellers have gjort," svarede den unge ambulancefører Jørgen Knudsen, da han blev spurgt, hvorfor han hjalp vildtfremmede jøder, han slet ikke kendte. Det spørgsmål bringer Klezmerduo i spil for både unge og voksne i Thy og på Mors.

Ordet klezmer betegner den traditionsrige jødiske festmusik og stammer fra de to hebraiske ord kley og zemer , som betyder musikinstrument (kley betyder oprindeligt skål eller redskab, mens zemer er en melodi eller sang). I den jødiske diaspora i Østeuropa kaldtes en jødiske spillemand for en klezmer, og det er sidenhen blevet betegnelsen for selve genren.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...