Af Hans B. Henriksen

Skærtorsdag var der gudstjeneste i Hvidbjerg Kirke på Thyholm, hvor man havde besøg af Kingokoret fra Færøerne. Navnet Kingokoret indebærer i sig selv, at det er Kingos salmer, koret synger.

"De kunne stjæle vores kirker, men vores tro og vores salmesang kunne de ikke tage fra os." Sådan forklarer medlemmerne af Kingokoret selv, hvorfor de stadig synger Kingos oprindelige salmer, som de har lydt, lige siden danske præster tilbage i 1700-tallet førte dem til Færøerne sammen med Kingos Salmebog. Præsterne døde eller forsvandt, og da der hverken var orgler eller noder i de små bygder, måtte man jo synge efter hukommelsen fra fædre til sønner. I Tjørnuvik forsvandt også kirken. Myndighederne besluttede i 1858, at den skulle bæres i små stykker over fjeldet til nabobyen Saksun. Man måtte så i Tjørnuvik ufortrødent fortsætte med salmesangen og gudstjenester i de private hjem.

I 1937 blev det besluttet, at bygden igen skulle have en kirke sammen med et orgel - men der var ingen organist. Derfor fortsatte man med at synge af karsken bælg, og sådan er det endnu den dag i dag i Tjørnuvik, som er den sidste bygd, hvor dette forunderlige salmeudtryk holdes i hævd. Der synges på gammel dansk med færøsk accent.

Det var virkelig fantastisk at opleve denne musikalske sjældenhed, som koret fremførte. En hyldest til den Kingo, kun de færreste danskere i dag kender.

Efter gudstjenesten var der samvær i kirkecentret med spisning og bagefter kaffe, fortælling og underholdning, hvor der blev vist færøsk kædedans.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...