Fredag lancerede Gammel Estrup en ny hjemmeside, som både kan bruges til hjemmeskole og som inspiration til gåture i påsken

DANMARK: En ny hjemmeside - jagtenpaafortiden.dk - gik i luften fredag 3. april med masser af inspiration til aktiviteter på landets herregårde, ligesom den indeholder en skatkiste af gratis undervisningsmateriale til brug for skoler og ungdomsuddannelser.

Det er Gammel Estrup Danmark Herregårdsmuseum, der står bag hjemmesiden, og målet er at folk ud i deres lokale herregårdslandskaber for at bruge naturen og kulturarven aktivt, fremgår det:

- Vi vil gerne have alle - unge som gamle - til at gå på opdagelse i deres egne lokale herregårdsmiljøer og få øjnene op for den vigtige kulturarv, som de fleste har liggende i deres eget nærområde. Danmarks ca. 730 herregårde ligger spredt udover landet som et fintmasket net, og de udgør vores egen helt nære kulturarv, siger Britta Andersen, der er museumsdirektør på Gammel Estrup.

- Selv om det var en noget anderledes premiere, end vi havde forestillet os, så er det jo faktisk helt oplagt at lave sådan en online-begivenhed, når det er en hjemmeside, vi lancerer, siger Britta Andersen.

Hjemmesiden kan her under covid-19-krisen bruges til både hjemmeskole og gåture i påsken, siger hun. Den byder på en række professionelle undervisningsfilm og undervisningsmateriale til brug i undervisningen på grundskolens mellemtrin og på ungdomsuddannelserne, og den rummer inspiration og konkrete forslag til gåture i landets mange herregårdsmiljøer.

Det er museets håb, at skoler og uddannelsesinstitutioner vil bruge hjemmesiden flittigt, ligesom alle andre kan få glæde af guiden til gåture i herregårdsmiljøerne, når de skal ud at gå en tur i påsken.

Kraftcentre og de største arbejdspladser

Britta Andersen forklarer, at herregårdene på mange måder er landdistrikterens glemte kulturarv:

- Før i tiden var herregårdene de største arbejdspladser på landet. Der var ansat mange folk til at dyrke landbruget og skovene, som var tilknyttet godserne, mens en række tjenestefolk sørgede for herskabet, der boede indenfor i de storslåede hovedbygninger. Fortællingen om de danske herregårde er således en af de vigtigste signaturfortællinger om livet på landet gennem tide, siger hun og fortsætter:

- Herregårdene var igennem århundreder kraftcentre på landet. Helt op i 1900-tallet udgjorde de store godser den økonomiske drivkraft i landdistrikterne, og ofte var det også fra godserne, at ny tendenser og kulturelle strømninger bredte sig til resten af samfundet. Den adelige elite, som boede på herregårdene, rejste nemlig rundt i verden og hjembragte både moderne ting og tankegods til lokalområderne, ligesom de mange håndværkere, som havde arbejde på gårdene, bragte nyt med hjem, når de havde været på valsen.

Museumsdirektøren siger, at i dag ligger de store gamle bygninger stadig i landskabet og vidner om den historie, men selv om mange har forfædre, der har været ansat ved herregårdene, kender de ikke til herregårdenes historie og betydning for lokalområdet. Det skal hjemmesiden råde bod på.

Hjemmesiden er resultatet af halvandet års arbejde med projektet ”Jagten på fortiden”, som er støttet af Nordea-fonden, Brebølfonden og Norddjurs Kommune. Projektet, der er forankret på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, fortsætter med at blive udviklet det kommende år, så endnu flere kan få glæde af deres lokale herregårdsmiljø.

Besøg museet på facebook

Heller ikke ellers ligger museet på den lade side i påskeferien. Der er aktiviteter for børn og familier - men det foregår på afstand via museets Facebook-side.

Hver dag kl. 10 guider museets formidler børn og barnlige sjæle igennem en historisk aktivitet, og efterfølgende kan man være med i konkurrencen om en gave fra museets butik.

Museumsformidler Anders Sinding står bag tiltaget, som er en naturlig forlængelse af museets formidling under coronakrisen:

- Siden museet lukkede ned, har vi i formidlingsafdelingen forsøgt os med forskellige online-aktiviteter, og vi kan se, at rigtig mange ser med, hver gang vi lægger noget op. Så når nu børnene og deres familier ikke kan komme til os i påsken, syntes vi, at det var oplagt, at vi kom hjem til dem i stuerne.

På facebook finder man herregårdsmuseet ved at søge på ”Gammel Estrup”.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...