Else Lønborg Dancker opfostrer selv på planteskolen i Skyum, bl.a. skotsk lostilk, som ellers kun findes ved kysten

SKYUM: Søndag 13. september er det ”Havens dag” over hele landet. En af dem, der markerer, at der er fokus på haven og dens planter, er firmaet Thy Til Stauder i Skyum. Her kan man i weekenden - både lørdag og søndag - opleve flere end 200 meget forskellige stauder, som passer helt perfekt til årets tema: ”Lad haven ånde”, siger Else Lønborg Dancker, som over de seneste seks år har udviklet planteskolen på Tinggårdsvej 3 i Skyum. Haven dækker nu 500 kvadratmeter og er fyldt med stauder, som hun selv har dyrket fra frø eller stikling.

Årets ”Havens dag”-tema passer Else Lønborg Dancker rigtig godt. Hun er selv meget optaget af, at haven skal være fyldt med planter til gavn for bier, sommerfugle og mennesker.

- Vi skal nemlig plante i vildskab. Det bør være slut med kedelige firkantede græsplæner, forhaver med granitskærver og den ugentlige tur til genbrugspladsen med haveaffald. Slå dig løs og grav i plænen, plant et æbletræ eller lav et bed, lyder det fra Else Lønborg Dancker, der oprindeligt er blomsterdekoratør.

Thy Til Stauder har et stort udvalg af de staudetyper, der passer godt til Thy. Men Else Lønborg Dancker har også haft succes med at dyrke stauder, som hun kender fra Nationalpark Thy. Det er bl.a. den sjældne skotsk lostilk, der kun findes ved Thys kyster.

- Jeg startede med frø, som jeg købte i Tyskland, og har nu rigtig mange urtepotter med skotsk lostilk, som er en rigtig god plante til insekter - men også til mennesker. For den kan faktisk spises, fortæller Else Lønborg Dancker.

Udover de mange stauder, som planteskolen bugner af netop nu, bliver der udstilling af jern fra Hørdum til haven, og Else Lønborg Dancker vil vise, hvordan man laver en sensommerkrans. Alle, som handler stauder i forbindelse med ”Havens dag”, får en gratis plantegave med hjem.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...