Af Carsten Hougaard og Bo Lehm (foto).

En gård med 20-30 ha sandjord - og helst i Sydthy.

Det er ønsket fra familien Kammersgaard, der i et par år har drevet økologisk smågriseproduktion på lejet jord omkring deres ejendom på Iruplundvej i Villerslev.

Trine Kammersgaard, der i 2016 tog springet fra et job som svinerådgiver hos Midtjysk Svinerådgivning til producent af smågrise undernavnet "Trynen i Jorden", begrunder sit ønske om sandet jord med de udfordringer naturen giver hende i efterår og vinter.

- Jeg står simpelthen i mudder til knæerne og over på den jord, jeg har i øjeblikket. Samtidigt er det et stort arbejde at holde farehytterne tørre i en våd vinter som vi oplevede sidste år fortæller hun.

Nu er hun og familien på jagt efter et egnet sted.

Og kender man til Thys natur, kan det kun være i den vestlige ende af egnen, drømmegården skal findes.

- Området omkring Svankjær eller Lodbjerg ville være perfekt. Eller også skal det være et højtbeliggende sted, hvor vandet kan løbe fra. Der skal også gerne være nogle bygninger, så jeg kan opbevare halm og foder og have nogle af dyrene inde om vinteren, siger Trine Kammersgaard.

Ejer eller lejer?

- Grise elsker at gå og rode eller ligge i skyggen under træer, og derfor vil vi gerne plante træer på grisemarken. Og skal man det, så er det bedst at være ejer af den jord man går og planter på, siger Trine Kammersgaard med et smil.

I øjeblikket producerer "Trynen i Jorden" smågrise fra omkring 50 søer. Produktionen har været helt oppe på 110 søer, der gav liv til omkring 23 smågrise hver om året.

På nær de få grise som sælges direkte til privatkunder, så bliver hele produktionen solgt til en nærliggende producent at økologiske slagtesvin.

Årsagen til, at familien helst vil blive boende i den sydlige del af Thy hænger sammen med familiens netværk.

Trine og Esben Kammersgaard har tre døtre i alderen fra to til syv år.

- Vi er meget glade for Sydthy Friskole i Visby. Derudover bor børnenes tre bedsteforældre i Sydthy.

Trine Kammersgaard er overbevist om, at det vil lykkes familien at finde et egnet sted.

- Vi har absolut ingen plan B, lyder det resolut fra den økologiske svineavler. - Så vi håber at historien her når ud til en gårdejer i Sydthy som går og drømmer om at deres bedrift bliver drevet videre som et selvstændigt landbrug. Vi har endda et udmærket etplanshus på landet i Villerslev at bytte med, siger Trine Kammersgaard.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...