Efter sydeuropæisk forbillede vandt billederne frem i de danske kirker fra 1100-tallet, hvor de blev rejst i sten

THISTED: ”Danmarks kalkmalerier” er emnet, når lektor emeritus Henrik Bolt-Jørgensen, Sjørring, torsdag aften 10. oktober holder dobbeltforedrag på Thy-Mors HF & VUC på Munkevej i Thisted med Thisted Frie Oplysningsforbund (TFO) som arrangør.

I et oplæg til foredraget hedder det, at de første kristne var - ligesom de ortodokse jøder og de arabiske muslimer - tilbageholdende med at anvende billeder. Men under indflydelse af den græsk-romerske kultur begyndte de kristne snart at skildre Bibelens store begivenheder i maleri og skulptur. Billedbrugen blev dog mødt af en regulær billedstorm, ikonoklasme, som truede al fremtidig anvendelse af billedkunst i kristendommen. Det store vendepunkt skete på Det Andet Kirkemøde i Nikæa 787. Med dette kirkemøde blev der åbnet for en vidtstrakt brug af billeder i de kristne kirker.

Herhjemme blev hedenskabet afløst af kristendommen i løbet af perioden 960-1104. De første kirker blev opført i træ, men fra 1100-tallet opførtes de som oftest i lokale stenarter. De indvendige mure blev næsten altid forsynet med kalkmalerier af samme art, som man kendte i Sydeuropa. Foruden de bibelske beretninger hentede kunstnerne motiver i de apokryfe beretninger om Mariæ og Jesu barneår. Populære helgenlegender fandt også vej til kirkemurene. Dertil kom i den sengotiske periode ca. 1400-1520 en del kalkmalerier, som illustrerer befolkningens hverdag.

Videre hedder det, at kalkmalerierne er udtryk for en begrebsverden og et formsprog, som var fælles for hele Vesteuropa gennem middelalderen og frem til reformationen i 1500-tallet. Men selvfølgelig havde den enkelte maler også sit eget særpræg og sine præferencer. Det gælder således Elmelundemesteren, som har malet et billede af “Uddrivelsen af Paradis” i Fanefjord Kirke på Vestmøn omkring 1480.

Henrik Bolt-Jørgensen er cand. mag. i græsk og latin og underviste i mange år på Thisted Gymnasium. 2009 var han medforfatter til “Kirkerne i Thy”, udgivet af Museum Thy. Han er desuden forfatter til bøger og artikler om den græsk-romerske oldtid og den europæiske middelalder.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...