Mogens Møller har skrevet bogen om Einar Agerholm - et af datidens største danske sportsidoler

ASHØJE: ”Han gik og lurede på sin Chance; den kom og blev udnyttet i Begyndelsen af fjerde Omgang, der indlededes af Negeren, men Aggerholm gik pludselig frem som et Uvejr og afsluttede en Serie haarde Stød med et temmelig dybt Stød, der sendte Faude i gulvet. Og mens enkelte klappede og flere raabte Fy eller peb i Fingrene, blev Aggerholm erklæret for vinder på knock out”.

Sådan lød det i referatet fra Thisted Amts Tidendes reporter om en boksekamp, som blev udkæmpet på Ashøje ved Hurup søndag 13. august 1933.

To tusinde tilskuere var mødt op for at se Einar Agerholm - et af datidens største danske sportsidoler - bokse mod den nordafrikanske mester Young Faude.

Kampen havde ekstra stor lokal interesse, fordi han i sin barndom og tidlige ungdom havde været plejebarn, vogterdreng og tjenestedreng på egnen. Han havde fået masser af prygl både hos plejefamilier og de bønder, han tjente hos. Og nu vendte han tilbage som en stor sportsstjerne.

Blandt de mange tilskuere var dengang 17-årige Chr. Møller fra Sennels.

Han cyklede de 40 kilometer til Hurup og hjem igen for at se Einar Agerholm bokse mod ”en neger”, som han sagde.

Siden fortalte Chr. Møller jævnligt om den boksekamp til børn, børnebørn og andre, som gerne lagde øre til hans levende beretning, der blev krydret med boksebevægelser og de lyde, Einar Agerholm udstødte, mens blodet flød fra hans udtværede næse. Ingen tvivl om, at negeren var klart bedst, men den blege husar, som Agerholm blev kaldt,besad en frygtindgydende slagkraft, der afgjorde mange boksekampe.

Blandt dem, der adskillige gange lyttede til Chr. Møllers boksehistorie fra Ashøje, var sønnen Mogens.

Beretningen har nu inspireret Mogens Møller til at skrive en bog om Einar Agerholm, hvis boksekarriere kulminerede med en kamp om europamesterskabet mod tyskeren Gustav Eder i januar 1935.

Bogens titel er ”Et mandfolk”.

Et begreb, som forfatteren mener passer perfekt til Einar Agerholm, der oplevede en forfærdelig barndom på fødeøen Mors og i Thy.

- Bogen handler snarere om en mand, der bokser, end den handler om en bokser. Boksningen er ganske enkelt hans håndværk og familiens levebrød, siger Mogens Møller.

Drevet af had og drømmen om at blive et stort sportsnavn lærte Einar Agerholm sig selv at bokse. Det gjorde han ved at fremstille en primitiv boksebold bestående af en lærredssæk proppet med hø. Denne boksebold blev gennemtævet hver aften i laden hos de bønder, hvor han var tjenestedreng.

Efter en amatørkarriere med 200 kampe besluttede han i samråd med sin hustru Ragnhild, som ligeledes var morsingbo, sig for at blive professionel bokser, så de måske kunne få råd til at skifte familiens to-værelses lejlighed i en københavnsk baggård ud med et lille hus med have.

Alle boksekyndige rystede på hovedet. Men Einar Agerholm kløede på og imponerede alt og alle ved til sidst at stå i en kamp om europamesterskabet, der blev overværet af flere end 10.000 tilskuere i Forum i København og hundredtusindvis af radiolyttere i Danmark og Tyskland.

Allerede forinden havde Einar Agerholm tjent penge nok til at købe et hus og oven i købet en bil.

Efter boksekarrieren blev Einar Agerholm politibetjent i Odense, hvor han blev dræbt i skudveksling med tyske soldater på selve befrielsesdagen 5. maj 1945. Einar Agerholm blev skudt, da han ville komme en såret kollega til undsætning.

Før Mogens Møller for tre år siden gav sig i kast med bogprojektet, var han journalist på Thisted Dagblad, Skive Folkeblad og de sidste 30 år på Aalborg Stiftstidende/NORDJYSKE.

Den anmelderroste biografi om tjenestedrengen, mesterbokseren og frihedskæmperen Einar Agerholm kan i Thy købes hos boghandlerne i Hurup og Thisted samt hos købmanden i Sennels.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...