120 havde lagt vejen forbi for at høre den kendte og elskede sangerinde

HURUP: Sydthy-Thyholm Seniorklub er efterhånden ret kendt for at engagere meget kendte personer til deres arrangementer.

Det var også tilfældet tirsdag hvor klubben havde fået aftale med Birthe Wilke om at komme og fortælle om sit spændende liv.

Selvom hun har nået en alder af 83 år er hun still going strong. Det vi kender Birthe Wilke bedst fra er nok sangen ”Skibet skal sejle i nat” som hun sammen med Gustav Winckler blev nummer tre med, ved det internationale melodigrandprix.

Der var meget hjemlig kritik af sangen, men selv 50 år efter er det et af de største grandprix- hits Danmark har haft.

Birthe Wilke er både sanger, skuespiller og digter.

Foredraget startede kl. 14 i Sydthy Uddannelsescenter hvor 120 havde lagt vejen forbi for at høre den kendte og elskede sangerinde.

Birthe Wilke er født på Amager hvor hendes far var musiker.

Det lå jo i kortene at Birthe også skulle gå musikkens vej og hun startede som lille med at få undervisning i klaverspil. Da hun havde gået hos læreren i et godt stykke tid fik hun at vide at alt hvad pædagogen kunne lære hende, det kunne hun til punkt og prikke, så der var ikke grund til at hun blev undervist der længere. Birthe græd og gik hjem og fortalte som det var. Hendes far trøstede hende og sagde at han nok skulle finde en der kunne lære hende endnu mere. Det lykkedes ret hurtig og hun startede hos en ny pædagog. Der skete så det at pædagogen pludselig døde og så stod Birthe igen uden læremester. Hun fortalte om tiden gennem anden verdenskrig og det var for hende den bedste dag i hendes liv da krigen sluttede. Hun elskede film med bl.a. Esther Williams. Birthe Wilke forsøgte sig også som akrobat. Hun kom med i en artist-trup hvor hun skulle lave en tredobbelt salto.

Det fik hun lært men selvfølgelig var sikkerheden i top så der var liner osv. så hun ikke faldt ned.

Første gang hun så skulle lave det uden sikkerhedsliner gik det galt. Birthe faldt ned, men slap heldig fra styrtet blot med en knækket fortand. Birthes mor blev forfærdet over det der var sket og bad hende om at stoppe øjeblikkelig, hvad hun gjorde.

Det blev så mere ”jordnær” det hun herefter beskæftigede sig med. Det blev sang og musik.

Fra midten af 60’erne droslede hun sangkarrieren ned, men dukkede alligevel sporadisk op i 1970’erne og begyndelsen af 1980’erne. Hun uddannede sig til stenograf og advokatsekretær og arbejdede i en årrække i bankverdenen. Birthe Wilke er i de senere år blevet en anerkendt foredragsholder som startede i Melodi Grand Prix Fanklubben.

I 2007 debuterede hun med digtsamlingen ”Fluen og andre strøtanker”.

I 2010 udsendtes en dobbelt-CD med Birthe Wilkes favoritsange fra 1950’erne. I 2012 en CD med danske viser, oprindeligt 1976 udgivet på ”Hør selv records”.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...