Udstilling i Søndbjerg fra 15. til 20. oktober

SØNDBJERG: Egnsmuseet ”Apotekerrgården” i Søndbjerg holder åbent i uge 42 fra tirsdag den 15. oktober og til og med den efterfølgende søndag.

Hvorfor hedder museet ”Apotekergården”?

Det gør den, fordi Thyholms første apotek fik til huse i bygningen, og derfor har museet også indrettet et apotek i et af rummene, måske endda i samme rum som dengang.

Det var apoteker, J. C. Usvaldt, der i september 1822 fik bevilling på at måtte drive apotek på Thyholm og derefter købte den nuværende ”Apotekergården” i Søndbjerg - købekontrakt af 2. januar 1823.

I 1824 ansøgte han om at få en læge ansat på Thyholm, det blev også anbefalet af stiftfysikus Lind, men der skete ikke noget i sagen.

Derfor blev han kun i Søndbjerg til 1828, da apoteket ikke kunne løbe rundt, fordi der ingen læge var på Thyholm.

Derefter flyttede han til Holmgård mølle i Ydby.

Her døde han allerede i 1830 fra kone og flere mindreårige børn.

Else Andersdatter Kudsk fra Ydby skrev i en ansøgning til sundhedkollegiet i 1846 om at måtte kurere benbrud, at hun havde lært det af apoteker Usvaldt.

Før apoteker Usvaldt kom til Søndbjerg havde han været apoteker i Lemvig, hvis første apoteker han også var, idet han fik bevilling i 1813, men fra 1818 havde han en forpagter på.

Heller ikke i Lemvig gik det for godt.

Allerede i Lemvigtiden ses imedicinalindberetninger at han betegnedes som kvaksalver og blev i 1821 tiltalt for kvaksalveri.

Der er også mange andre spændende rum på museet, som alle er med til at fortælle om Thyholms historie, så har man et par timer i efterårsferien er museet åbent om efttermiddagen fra 14- 17 og kustoderne står klar med gode historier.

Der er et udstillingsareal på omkring 750 m2 fordelt på fem bygninger.

Museet er meget børnevenligt og der er mulighed for at lege skole i den gamle skolebygning, som er en kopi af den skole, der blev bygget ca. 1741 og som har ligget i nærheden af ”Apotekergården.”

Der er også konkurrencer for børn. Det er desuden sidste chance for at se særudstillingen om ”Konfirmation gennem tiderne”, hvor der også er udstillet konfirmationskjoler samt en del forskellige konfirmationsbilleder.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...