500 arrangementer ud over landet er nu aflyst, men Phillip Faber leder om morgenen tre sange på DR1, og om aftenen anfører flere kunstnere fem andre sange i et jubilæumsprogram

DANMARK: I denne tid - efter 80-års-dagen 9. april og op til og omkring 75-års-befrielsesjubilæet mandag-tirsdag 4.-5. maj - skulle alsangen have lydt ud over det ganske land. Der var planlagt omkring 500 arrangementer, som alle nu er aflyst på grund af coronakrisen, og på selve befrielsesaftenen skulle DR have sendt direkte fra alsang i Frederiksberg Have med 45.000 deltagere. Det er naturligvis også aflyst.

Men i et samarbejde mellem Alsang-sekretariatet og DR1 markeres befrielsesaften-dagen og selve aftenen nu med alsang på en anden måde.

Morgensang på dagen

Mandag 4. maj kl. 09.05 leder Phillip Faber, til hverdag chefdirigent for DR Pigekoret, som han har gjort den seneste gode måneds tid, morgensangen.

Denne dag med tre sange, nemlig for det første befrielsessangen ”En lærked letted’”, også kendt som ”Danmark frit”, som KFUM 1945 bestilte hos apoteker Mads Nielsen, Kolding, og som siden er sunget på to melodier af hhv. Mathias Christensen fra 1945 og Adolf Riis-Magnussen fra 1950, hvoraf den første i dag er den mest almindelige.

Den næste er norske Nordahl Griegs ”Kringsatt av fiender”, som nu synges på dansk med kun enkelte bevarede særnorske ord, skrevet 1936, og fra 1952 i Danmark med melodi af den danske komponist Otto Mortensen.

Endelig slutter morgensangen med ”Du er ikke alene” fra 1978 med tekst og melodi af Sebastian. Som sædvanlig tekstes morgensangene på skærmen.

Fem sange om aftenen

Om aftenen er der igen alsang på DR1, hvor man - som om morgenen hver for sig og på afstand - kan synge med på en række sange, anført af en række danske kunstnere. Her tekstes sangene ikke på skærmen, men på netsitet her kan man finde alle sangteksterne.

Aftenens fem sange spilles alle af Ronnie Flyvbjerg Olesen og er først ”Man binder os på mund og hånd”, skrevet 1940 af Poul Henningsen (PH) og med melodi af Kai Normann Andersen, her sunget af Signe Juhl Jensen.

Den næste er ”Den danske sang” med tekst af Kai Hoffmann og melodi af Carl Nielsen, sunget af Mia Marion Birk. Tredje sang er ”I Danmark er jeg født” med tekst af H. C. Andersen og melodi af Poul Schierbeck, sunget af Casper Hundebøl. Den næstsidste er ”Made in Europe” med tekst og musik af Kasper Winding, sunget af Signe Juhl Jensen. Endelig til sidst ”Altid frejdig, når du går” med tekst af Christian Richardt og melodi af C. E. F. Weyse, sunget af Mia Marion Birk.

Aftensangen indgår i programmet ”Vi fejrer 75 året for Danmarks befrielse”, hvor Tine Götzsche som vært tænder lys og præsenterer de dramatiske dage og timer fredag aften 4. maj 1945 med gæstetalere, og mon ikke vi så også skal høre frihedsbudskabet kl. 20.36 med Johs. G. Sørensens røst fra BBC’s danske studie i London: ”I dette øjeblik meddeles det ...”, som i øvrigt kan søges og høres på www.youtube.com.

Nyskrevet frihedssang

Alsang-arrangørerne har i øvrigt fået skrevet en ny friheds- og fællessang, som det er oplyst kommer med i den næste udgave af Højskolesangbogen. Den hedder ”Frihedens lysdøgn”, skrevet af Anne Vad og melodi af Julie Maria og Nikolaj Busk.

Den findes også på www.alsang.dk/online. Dertil har Julie Maria har indspillet en musikvideo til ”Frihedens lysdøgn”, som offentliggøres på selve dagen 4. maj.

Sommeren 1940

Alsang er betegnelsen for en række fællessangstævner, som opstod kort tid efter den tyske besættelse af Danmark 9. april 1940. Fænomenet startede i Nordjylland, hvor 1500 deltog i det første alsangsstævne i Aalborg 1. juli. Om sommeren sang 90.000 deltagere ved et alsangsstævne i Fælledparken i København. Og bevægelsen kulminerede 1. september 1940, hvor over 750.000 mennesker sang samtidig på 208 steder over hele landet.

En af dem, der gik i spidsen for alsangsbevægelsen, var den daværende kirkeminister, thyboen, proprietær Vilhelm Fibiger fra Øland i Harring, konservativt folketingsmedlem for Thisted Amt 1920-57, fra 10. april 1940 minister uden portefølje i regeringen Stauning-Munch og fra 8. juli 1940 kirkeminister i regeringen Stauning-Scavenius, indtil han blev fældet i 1942 af tyskerne for bl.a. alsangsbegejstringen i forbindelse med kravet om en ny dansk regering, hvor Erik Scavenius (UP) på tysk forlangende afløste Vilhelm Buhl (S) som statsminister, samtidig med at han bevarede udenrigsministerposten. Den regering belv den sidste under Besættelsen, idet den ophørte med at fungere 29. august 1943 ved bruddet med Samarbejdspolitikken.

Den glemte frihedssang

Allerede før Befrielsen havde det illegale Frit Danmark i sit marts-nummer 1945 udsendt en frihedssang, kaldet ”Danmarks frihedssang”, hvori den første linje lyder ”En vinter, lang og mørk og hård”. Teksten var skrevet af Sven Møller Kristensen og melodien af Knudåge Riisager.

Det er fra den, vi husker strofen, anden linje i første vers, om ”de fem forbandede år”.

Allerede på befrielsesdagen lørdag 5. maj blev sangen sunget i radioen af Aksel Schiøtz, som ganske få dage senere indspillede den på grammofonplade.

I hvert fald de første 25 efter Befrielsen var den kendt som netop ”Danmarks frihedssang”, men som det er den efterhånden afløst af ”En lærke letted’”, som har fået en blivende plads i Højskolesangboen.

Aksel Schiøtz’ indspilning af ”Danmarks frihedssang” kan også findes og høres på www.youtube.com.

Initiativtagere

Bag det oprindelige projektet ”Alsang 2020” står Grundtvigsk Forum, Dansk Forfatterforening og Spil Dansk. Spil Dansk står som projektejer bag den samlede koordinering af ”Alsang 2020”, som primært er finansieret af Nordea-fonden med en bevilling på 8,1 mio. kr.

Online-delen er skabt af Spil Dansk i samarbejde med Højskoleforeningen, Musiklærerforeningen og Bibliotekernes digitale musiktjeneste bibzoom.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...